Про роботу Ради адвокатів Волинської області в умовах воєнного стану.

ЗВІТ

про хід виконання рішення Ради адвокатів Волинської області 

№2/76/1 від 01.03.2022 року «Про роботу Ради адвокатів Волинської області в умовах воєнного стану»

24 лютого 2022 року російська федерація почала повномасштабну війну проти України, в зв’язку з чим на всій території України був запроваджений воєнний стан.

01.03.2022 року відбулося розширене засідання Ради адвокатів Волинської області за участю членів КДКА, представника до РАУ, адвокатів Волинської області. За результатами засідання було прийнято рішення №2/76/1 від 01.03.2022 року про:

- створення Координаційного штабу при Раді адвокатів Волинської області з представників РАВО, РАУ, КДКА та окремих адвокатів, діяльність яких в даний час пов’язана з матеріально-технічним та іншим забезпеченням ЗСУ, правоохоронних органів, інших військових формувань, добровольчих формувань, утворених відповідно до Законів України;

- виділення коштів в сумі 100 000 (сто тисяч) гривень на потреби ЗСУ, правоохоронних органів інших військових формувань, добровольчих формувань, утворених відповідно до Законів України, які беруть участь у захисті та обороні України від збройної агресії, шляхом придбання необхідного військового спорядження;

- координування роботи з польськими адвокатами та адвокатами, які обліковуються в РАВО, але працюють в Республіці Польща з метою їх сприяння в наданні допомоги ЗСУ та іншим формуванням, внутрішньо переміщеним особам – адвокатам, а також в розміщенні сімей адвокатів в РП та надання їм допомоги;

- оформлення адвокатам перепусток для роботи в вечірній час під час комендантської години.

Відразу Координаційним штабом при РАВО була налагоджена робота з Волинським обласним територіальним центром комплектування та соцпідтримки, Волинською обласною військовою адміністрацією, Координаційним центром Волинської області, створеним на період дії воєнного стану, військовим госпіталем, добровольчими формуваннями, волонтерськими організаціями. Було зроблено запити щодо нагальних потреб військових формувань. Відповідно до запитів на виділені відповідно до вищевказаного рішення кошти Радою адвокатів Волинської області у перші два тижні березня 2022 року було придбано:

-         37 пар тактичного взуття;

-         50 пар спортивного взуття;

-         21 жилетів розгрузочних;

-         20 підсумків медичних;

-         20 портативних рацій;

-         4 акумулятори 6-СТ-74-720.

Всього було придбано військової амуніції на загальну суму 100 050 грн.

 

Крім того, за особисті кошти адвокатів, які долучилися до роботи Координаційного штабу при РАВО, було придбано:

-         100 турнікетів кровоспинних;

-         28 жилетів розгрузочних;

-         одноразовий посуд (700 тарілок і 500 стаканчиків).

За сприяння волонтерських організацій Радою адвокатів Волинської області було отримано в рамках гуманітарної допомоги:

-         37 карематів;

-         30 спальних мішків;

-         8 плиток походних;

-         6 газових балонів;

-         13 пар взуття;

-         20 пар шкарпеток;

-         медикаменти;

-         9 рацій;

-         4 павербанки;

-         500 пластикових мішків для облаштування захисних споруд.

Переважна більшість майна була передана згідно Актів приймання-передачі Волинському обласному територіальному центру комплектування та соцпідтримки. Частина майна була передана безпосередньо адвокатам, які перебувають на службі в ЗСУ та в територіальній обороні.

За сприяння Ради адвокатів Волинської області (придбання борошна, транспортування до місць призначення) ТОВ «Вестконд» впродовж всього звітного періоду надавало допомогу у вигляді хлібобулочних виробів, пов’язану з потребами у забезпеченні харчуванням військовослужбовців, учасників тероборони та біженців.

Рада адвокатів Волинської області отримала згоду Декана Окружної Ради адвокатів у Любліні пана Бартоша Пшечеховського, Декана Краківської колегії адвокатів Александера Гут та нашого адвоката Андрія Косило допомагати сім‘ям адвокатів, які шукатимуть притулок у Республіці Польща; і така допомога ними надавалась.

Радою адвокатів Волинської області від адвокатів Краківської Асоціації адвокатів  було отримано21 бандероль з одягом, продуктами, іграшками, які були скеровані до Луцького центрального пункту допомоги. Частина цієї допомоги була  передана сім’ям адвокатів, які є внутрішньо переміщеними особами.

За ініціативи адвокатів Волині, які перебувають в Республіці Польща, та жителів міста Зелена Гура було зібрано та доправлено до Ради адвокатів Волинської області гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, яка була розподілена між внутрішньо переміщеними особами-адвокатами та адвокатами Волинської області, які в зв’язку з віком, або просто в зв’язку зі скрутним матеріальним становищем (відсутністю пільг по сплаті податків) змушені були припинити/зупинити адвокатську діяльність, або з інших обставин потребують такої допомоги.

Починаючи з 02.03.2022 року Рада адвокатів Волинської області регулярно вирішувала питання про отримання адвокатами Волинської області спеціальних перепусток для пересування населеними пунктами Волинської області під час дії комендантської години.

Крім вищевказаної діяльності Радою адвокатів Волинської області проводилася інша робота, викликана введенням воєнного стану в Україні.

З метою дотримання прав і свобод громадян Рада адвокатів Волинської області ініціювала питання про залучення до патрулювання міст та охорони об‘єктів інфраструктури адвокатів. У такому патрулюванні беруть участь 13 адвокатів.

За ініціативи Ради адвокатів України був створений ланцюг допомоги адвокатам та їх сім’ям, які вимушені в зв’язку з бойовими діями покинути своє місце проживання. Рада адвокатів Волинської області приймала участь у наданні допомоги таким адвокатам по ходу їхнього руху територією Волинської області, забезпечувала тимчасове проживання, харчування, супровід до кордону.  12 адвокатів надали згоду розмістити у своєму житлі внутрішньо переміщених осіб адвокатів та членів їх сімей. Завдяки цьому, 6 сімей адвокатів отримали тимчасовий прихисток на території Волинської області.

У взаємодії з регіональним координатором Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області,  Луцького місцевого центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги, юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, Волинської обласної державної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки Рада адвокатів Волинської області долучилася до роботи Колцентру Координаційного центру Волинської обласної військової адміністрації по організації прийому та забезпеченню надання безкоштовної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та малозабезпеченим громадянам з різних питань. Згоду на надання такої допомоги надало 15 адвокатів Волинської області, а також до цього залучений 1 адвокат, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

За ініціативи Голови ради Волинської області та Голови ради Хмельницької області було підготовлено звернення від НААУ до Кабінету Міністрів України про необхідність віднесення до захищених статей бюджетних витрат на оплатау за надання послуг безоплатної правової допомоги, а тому запропоновано доповнити підпункт 2 пункту 19 Порядку виконання повноважень Державної казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 9.06.2021 № 590 із змінами словами «оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу» після слів «нарахування на заробітну плату».

Крім того, за ініціативи Голови Ради адвокатів Волинської області та представника адвокатів Рівненської області у складі РАУ з огляду на реалії воєнного стану  були внесені зміни до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю 

Радою адвокатів Волинської області сформовані реєстри, згідно яких:

-         на службі в Збройних Силах України перебувають 20 адвокатів;

-         в територіальній обороні – 11 адвокатів;

-         здійснюють патрулювання – 13 адвокатів;

-         займаються діяльністю, яка пов’язана з волонтерською 15 адвокатів;

-         надали згоду розмістити у своєму житлі внутрішньо переміщених осіб - 12 адвокатів.

Поряд з вищевказаною діяльністю Радою адвокатів Волинської області проводилася звична робота, відповідно до повноважень, визначених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Рада адвокатів Волинської області висловлює вдячність усім адвокатам, робоче місце яких знаходиться у Волинській області, та які добросовісно сплатили щорічні внески, за можливість виділити кошти на потреби ЗСУ. Особлива вдячність адвокатам, які особистими коштами та своєю діяльністю долучились до роботи Ради адвокатів Волинської області в у мовах воєнного стану по забезпеченню військових та добровольчих формувань.

Особлива величезна вдячність нашим адвокатам, які перебувають у Збройних Силах України, теробороні, інших формуваннях !!!

 

ЗНАЄМО, ПАМ’ЯТАЄМО, ЦІНУЄМО!!!

                                               ХАЙ БЕРЕЖЕ ВАС БОГ!!!


 

 

 

 



2022.4.22