Науково-мистецький захід та презентація книги

24 травня 2019 року, в День слов’янської писемності  та культури з ініціативи Національної асоціації адвокатів України, Центру досліджень адвокатури і права, Ради адвокатів Волинської області та юридичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки в приміщенні актового залу СНУ відбулися науково-мистецькі заходи та презентація книги "Українська адвокатура Волині литовсько-польської доби XVI-XVIII ст.". 
Книга з історії адвокатури Волині стала важливим надбанням не лише для адвокатів Волині, а й усіх поціновувачів історії України. Книгу розробив Центр досліджень адвокатури і права при НААУ, автор - доктор істоиичних наук Михайло Довбищенко, керівник проекту - Ірина Василик, за сприянням Ради адвокатів Волинської області. Дослідження проводилися більше 4-ох років. Найважливіший здобуток у дослідженнях: встановлено, що адвокатура на території Західноукраїнських земель бере початок від 14 століття, а не як прийнято було досі вважати - від 16 століття. На основі архівів вдалося віднайти імена 28 адвокатів найдавнішого періоду; показати "професійну майстерню" Волинських адвокатів. Під час досліджень зроблені наукові відкриття: - відкрито імена двох жінок Магдалени Цетнерівни та Маріанни Закревської, які брали участь у судових засіданнях, як сторона захисту, на постійній основі; на обкладинці книги є зображення адвоката Федора Домашевського і його дружини Єви, які були фундаторами і меценатами Почаївського монастиря, і це єдине відоме зображення адвоката найдавнішого періоду. 
На заходах також була презентована книга "Державна поліція Волинського воєводства міжвоєнного періоду"; автор книги кандидат історичних наук Разиграєв Олег; а також виставка "Адвокати в українському державотворенні".
В рамках заходів відбулася також виставка творчості адвокатів Волинської області, на якій були представлені роботи адвоката Ірини Міщук з бісероплетіння, картини адвоката Ірини Масич. Неабиякий інтерес викликала писемна творчість адвокатів Волині. Зокрема, на виставці була представлена книга адвоката, прихильника козацтва Володимира Кононенка "Корвет "Луцьк"; адвоката, журналіста, волонтера Василя Нагорного  "Крізь пекло війни та судів"; адвоката, громадського діяча, продюсера, керівника Одеської кіностудії Андрія Осіпова "З особливою жорстокістю". 
В концертній програмі заходів прозвучали пісні, написані адвокатами минувщини, у виконанні артистів Волинського народного хору. Свої вірші прочитав адвокат Олександр Лавренчук. Власні пісні виконав адвокат Олексій Чайка. 
Рада адвокатів Волинської області вдячна всім, хто долучився до організації та проведення цих науково-мистецьких заходів.


2019.5.28